susține

Ce e de făcut pentru a schimba în bine industria textilă?

Prima pagină » Ce e de făcut pentru a schimba în bine industria textilă?

Ce e de făcut pentru a schimba în bine industria textilă?

Textilele și hainele reprezintă o parte fundamentală a vieții noastre de zi cu zi și un sector important al economiei globale. Este dificil să ne imaginăm cum ar arăta o lume fără textile, acestea devenind în prezent mai mult decât o simplă necesitate, menită să ne protejeze de factorii externi: ele sunt acum o importantă expresie a individualității fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, sistemul actual de producție, distribuție și utilizare propriu-zisă a hainelor generează multă risipă și poluare, punând planeta în pericol și contribuind, alături de alți factori, la încălzirea globală.

 

Hainele noastre au un ciclu de utilizare mult prea scurt

La nivel global, numărul mediu de purtări al unui obiect vestimentar a scăzut cu 36% comparativ cu 15 ani în urmă, conform studiului „A new textile economy: redesigning fashion’s future” realizat de Fundația Ellen MacArthur în 2017. Oamenii dețin mai multe haine decât au cu adevărat nevoie, haine care nu își înfăptuiesc adevăratul lor scop și care capătă prematur atributul de deșeu.

În plus, cantități enorme de resurse neregenerabile sunt utilizate pentru a crea haine. Acest sistem de producție care poate fi caracterizat drept liniar neglijează numeroase oportunități economice. Mai mult decât atât, pune presiune pe resursele curente, poluează și degradează mediul înconjurător și creează un impact negativ la nivel local, regional și global. Sub 1% din materialele utilizate pentru producerea hainelor sunt reciclate și transformate în haine noi, iar doar 13% din totalul acestor materiale trec printr-un proces de downcycling și ajung să fie reutilizate sub formă de umpluturi pentru diferite obiecte.

Cum putem, prin urmare, să reducem consumul de textile și să contribuim astfel la restabilirea unui echilibru în mediul înconjurător?

O nouă abordare a industriei textile, bazată pe principiile economiei circulare

În ultimii ani, industria și consumatorii au devenit mult mai conștienți de impactul negativ pe care supraconsumul de textile îl are asupra mediului înconjurător. Marile branduri au început să facă demersuri înspre adoptarea unei politici sustenabile, încurajând colectarea și reciclarea hainelor și oferindu-le clienților beneficii în momentul în care aderă la astfel de practici.

Raportul „A new textile economy: redesigning fashion’s future” realizat de Fundația Ellen MacArthur în 2017 propune o nouă viziune a utilizării materialelor textile, plecând de la principiile economiei circulare. Această nouă viziune poate fi împărțită în patru etape:

1. Eliminarea treptată a substanțelor poluatoare și a microfibrelor 

În primă fază, este esențial să ne asigurăm că materialele utilizate sunt sigure și nu generează un impact negativ în timpul procesului de producție, utilizare și post-utilizare. Asta înseamnă eliminarea oricăror materiale sau substanțe care ar putea dăuna mediului în orice fel, iar aici vorbim despre vopseluri, microfibre sau alte substanțe utilizate pentru a trata anumite materiale.

Astfel, industria textilă trebuie să își îndrepte atenția și eforturile pentru a crea noi materiale sigure pentru mediu și pentru a reduce utilizarea plasticului în procesul de obținere a hainelor.

2. Creșterea duratei de utilizare a hainelor

Creșterea numărul de utilizări a unui obiect vestimentar este poate cel mai direct mod de a elimina ușor risipa și poluarea din industria textilă. Creând și producând haine de o calitate superioară și oferind acces oamenilor la acestea printr-un sistem nou și atractiv, putem schimba percepțiile curente conform cărora acestea sunt aproape „de unică folosință”.

3. Îmbunătățirea semnificativă a reciclării

Prin alinierea design-ului cu procesul de reciclare, prin folosirea inovațiilor tehnologice pentru a îmbunătății economia și calitatea reciclării și prin stimularea cererii pentru materiale reciclare, se pot crea noi oportunități. Se estimează că peste 100 de miliarde de dolari sunt pierdute anual în procesul de creație sau distrugere a materialelor.

4. Utilizarea eficientă a resurselor și reorientarea către resurse regenerabile

În această nouă abordare, nevoia de materiale noi s-ar diminua considerabil, iar asta datorită utilizării îndelungate a hainelor și a reciclării acestora la finalul ciclurilor de viață. Cu toate acestea, materialele noi vor fi întotdeauna o cerință și o necesitate în această industrie. Tocmai de aceea, ori de câte ori această nevoie apare, este vital ca industria să-și îndrepte atenția către materiale regenerabile.

La Bine Boutique, promovăm reutilizarea hainelor

Fie că vorbim despre a doua viață a hainelor care ajung pe umerașele noastre, fie că ne punem la treabă creativitatea pentru a realiza obiecte utile prin casă, la Bine Boutique susținem principiile economiei circulare și ne propunem să contribuim activ la reducerea supraconsumului de textile. Vrei să ni te alături în acest demers? Fă-ne o vizită și cumpără de la noi haine și obiecte de home-decor prietenoase cu mediul înconjurător.

2021-08-19T11:32:26+00:00
Go to Top