Downcycling-ul este un termen folosit pentru a descrie acel tip de reciclare în urma căreia produsul inițial, devenit deșeu, capătă o cu totul altă întrebuințare și rămâne în circuitul de utilizare, chiar dacă valoarea acestuia este mai mică decât cea inițială. Acest proces ajută la reducerea consumului de materie primă, de energie, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării aerului sau apelor.
Alături de plastic sau de hârtie, și textilele se numără printre materialele care pot fi supuse procesului de downcycling, găsindu-și o nouă utilitate fie în propria noastră casă, fie în industrii precum cea a construcțiilor sau cea producătoare de mașini. Astfel, vechile noastre obiecte vestimentare pot deveni lavete sau cârpe de șters praful sau pot fi tocate, obținându-se astfel umpluturi pentru diferite obiecte.
Industria construcțiilor și cea producătoare de mașini sunt mereu în căutare de soluții prietenoase cu mediul pentru componentele textile (izolații case și auto, umplutură pentru perne auto, pâslă̆ industrială, produse decorative, etc.), iar deșeurile textile au devenit deja o sursă alternativă care poate înlocui produsele din vată bazaltică sau de sticlă sau izolațiile din fibre noi.
Procesul de fabricație presupune sortarea, tratarea și prelucrarea fibrelor în panouri sau rulouri, în funcție de caracteristicile materialului și destinație. În cazul izolațiilor termice, panourile din fibre textile au numeroase avantaje: nu conțin substanțe chimice iritante și necesită mai puține precauții în momentul utilizării/montării, spre deosebire de produsele tradiționale. Sursa de materie primă o reprezintă atât deșeurile post industriale, cât și cele rezultate în urma consumului domestic.
Tot din fibre reciclate se produce umplutură pentru jucării, obiecte casnice sau decorative. O altă utilizare a textilelor uzate, fie că provin din procesele industriale, fie că sunt recuperate de la consumatori, o reprezintă̆ fabricarea de prosoape, saltele de protecție sau absorbante și lavete cu utilizare industrială.