susține

Cum poți sprijini moda sustenabilă?

Prima pagină » Cum poți sprijini moda sustenabilă?

Cum poți sprijini moda sustenabilă?

Din ce în ce mai mulți oameni iau inițiativă și întreprind din ce în ce mai multe acțiuni pentru a proteja mediul, iar industria modei a devenit la rându-i conștientă de impactul negativ pe care supraconsumul de textile specific societății în care trăim îl poate genera. Pentru a reduce urmările negative și pentru a ocroti tot ce ne înconjoară, moda a îmbrățișat un concept deja familiar nouă tuturor: sustenabilitatea.

Cum definim sustenabilitatea?

Sustenabilitatea poate fi definită prin prisma acțiunilor care conduc către evitarea epuizării resurselor și menținerea echilibrului ecologic. În acest sens, de-a lungul timpului au fost descoperite noi metode  prin care  materialele pot fi reciclate și reutilizate pentru a câștiga cât mai multă durată de viață și pentru a le păstra  în circuitul de utilizare.

Ce este moda sustenabilă?

Moda sustenabilă poate fi definită drept un proces de schimbare a modalităților în care design-ul este gândit și pus în practică, de la momentul zero al creației și până la producție, comunicare și utilizare a diferitelor obiecte vestimentare. Acest concept valorifică diversitatea, prosperitatea și starea de bine a oamenilor și a mediului înconjurător.

În prezent, există cinci mari problematici dezbătute de către industria modei:

  • consumul de apă – marile case de modă caută  modalități pentru a reduce pe cât posibil utilizarea excesivă a apei în procesul de producție al materialelor textile, de prelucrare și de realizare a pieselor vestimentare;
  • utilizarea produselor chimice – de la vopseluri și până la diferite substanțe destinate finisării materialelor, toate acestea au un impact negativ atât asupra lucrătorilor, cât și asupra apelor în care ajung cel mai adesea să fie dispersate. Sunt folosite deja la scară largă tehnici prin care, în procesul de vopsite/imprimare al hainelor, sunt înlocuite substanțele dăunătoare cu altele, mai prietenoase cu mediul înconjurător.
  • durata scurtă de viață – magazinele oferă constant colecții noi, iar noi ajungem mereu să ne „reîmprospătăm” garderoba cu din ce în ce mai multe haine pe care  le purtăm prea puțin. Moda sustenabilă vine, în schimb, cu un nou obiectiv: less is more. Mai puține haine, purtate mai mult timp.
  • risipa – pe lângă regimul de tip fast-fashion cu care am fost obișnuiți, un alt obicei pe care l-am dobândit în postura de consumatori ai articolelor vestimentare este risipa. Ce se întâmplă cu hainele pe care nu le mai purtăm? În loc să le depozităm în dulapuri, putem fie să le reutilizăm în mod creativ, fie să le oferim celor în nevoie.
  • impactul în agricultură – producția de fibre naturale precum bumbacul este un proces  dăunător mediului și oamenilor, iar asta din cauză că aceste culturi au nevoie de multă apă și pesticide. În prezent, atenția brandurilor se îndreaptă către materialele organice care nu consumă atât de multe resurse pentru a fi fabricate, inclusiv către susținerea producției sustenabile de bumbac sau de fibre noi, din celuloză.  

Cum poți sprijini și tu moda sustenabilă?

  1. Documentează-te: caută magazine în care găsești haine de o calitate superioară, din materiale eco-friendly, care promit o utilizare îndelungată. Încearcă să iei cele mai bune decizii pentru garderoba ta, dar și pentru mediu!
  2. Redescoperă-ți garderoba: aruncă o privire înspre umerașele pe care de regulă nu le bagi în seamă atunci când te pregătești pentru o nouă zi. Ai putea redescoperi câteva piese de care cu siguranță te vei reîndrăgosti și care-și vor găsi loc în noile tale ținute.
  3. Învață să redai viața hainelor pe care le ai deja: un tricou basic înfrumusețat cu un imprimeu brodat sau o pereche de jeans pictați pot redeveni vedetele ținutelor tale în doar câțiva pași simpli.
  4. Cumpără haine pre-loved: bucură-te de hainele care mai au multe de arătat, sunt încă chic și purtabile și își caută o nouă garderobă, ale cărei ținute să le completeze și înfrumusețeze.
  5. Împarte: cu toții avem haine de care ne-am plictisit, care nu ne mai reprezintă sau care nu ne mai vin, dar sunt încă într-o stare excepțională și mai pot fi utilizate multă vreme de acum înainte. Donează-le către cineva care are cu adevărat nevoie de ele, către organizații care vor avea grijă să le reintroducă în circuitul de utilizare caritabil sau fă schimb de haine cu prietenii.

Așadar, pentru a avea cu adevărat un impact redus asupra mediului înconjurător, este necesar să ne angajăm cu toții în a găsi soluții pe termen lung, care să rezolve problema risipei, a protecției mediului și a costurilor sociale în modă. Asta înseamnă să găsim noi moduri de a ne bucura de creațiile vestimentare pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

2021-08-19T11:35:17+00:00
Go to Top