susține

De ce trebuie să trecem la o economie circulară

Prima pagină » De ce trebuie să trecem la o economie circulară

De ce trebuie să trecem la o economie circulară

Economia circulară este, credem noi, o modalitate de funcționare ideală, cu ajutorul căreia lucrurile sunt mereu reintegrate în circuitul de folosință în aceleași sau sub alte forme.  Având la bază câteva concepte simple și de impact – reducing, reusing and recycling – acest model de economie asigură un viitor sustenabil, obiectivul fiind reducerea cantității de deșeuri și investiția în produse cu un ciclu de viață îndelungat.

În prezent, din păcate, modelul de consum care predomină nu încurajează o utilizare cât mai responsabilă a resurselor pe care le avem la dispoziție. Acest management al resurselor, bunurilor și serviciilor promovează comportamente de consum de scurtă durată și nu sustenabilitatea, iar mediul înconjurător are de suferit.

La polul opus, economia circulară vine în ajutorul mediului înconjurător și își propune să integreze în produsele pe care le utilizăm cât mai multe materiale biodegradabile. Astfel, ele se vor putea întoarce în natură și vor putea fi refolosite, fără a polua. În situațiile în care, pentru realizarea anumitor produse sau servicii, nu pot fi utilizate materiale prietenoase cu mediul înconjurător, economia circulară promovează identificarea unei metode de reintroducere a acestora în ciclul de utilizare. În caz contrar, acestea vor fi reciclate într-o manieră cât mai puțin intruzivă pentru mediu.

Economia circulară se bazează pe câteva principii elementare, pe care oricine și le poate însuși cu ușurință. Cum schimbarea începe cu fiecare dintre noi, vă invităm să le citiți și să adoptați cele mai ingenioase modalități de reciclare și reutilizare.

  1. Deșeurile se transformă în resurse.
  2. Când prima modalitate de utilizare este epuizată, întotdeauna există încă una.
  3. Reutilizează tot ce poate fi reutilizat.
  4. Repară tot ce poate fi reparat și readu obiectele la viață.
  5. Reciclează materialele care nu mai pot fi utilizate.
  6. Pune în aplicare principiul rent-use-return.
  7. Optează pentru energie provenită din surse regenerabile.
  8. Consumă responsabil – fie că e vorba de energie, haine sau produse de îngrijire personală.

Noi am adăuga încă un principiu: Cumpără responsabil! Pentru o garderobă prietenoasă cu mediul înconjurător și cu impact social pozitiv, te așteptăm într-o vizită la primul magazin caritabil al Crucii Roșii din România: Bine Boutique. Aici, pe umerașele noastre, găsești haine pre-loved, chic, în pas cu trendurile și la prețuri accesibile, în căutarea unor noi purtători.

2021-08-19T11:42:39+00:00
Go to Top