susține

Drumul bumbacului din câmp până în magazine

Prima pagină » Drumul bumbacului din câmp până în magazine

Drumul bumbacului din câmp până în magazine

Plimbându-te prin magazine, când fie că ești sau nu în căutarea unui anume obiect vestimentar care să-ți completeze garderoba, te-ai gândit vreodată care este parcursul materialelor textile, de la „nașterea” lor și până la produsul finit care ajunge, în cele din urmă, în dulapul tău?

Datorită calităților de care dă dovadă și pentru care este atât de apreciat în lumea textilelor, bumbacul va fi materialul-vedetă al articolului nostru. Așadar, care este parcursul bumbacului din câmp și până în magazine? Este acesta un material prietenos cu mediul înconjurător sau prelucrarea sa consumă inimaginabil de multe resurse? Haideți să descoperim împreună!

Să începem cu începutul. Bumbacul este unul dintre cele mai vechi materiale textile utilizate în istoria omenirii. Numeroase surse ne arată că acesta era folosit în Mexic acum 7000 de ani, iar astăzi continuă să fie un material textil destul de popular și de prezent în viața noastră. Este confortabil, durabil și poate fi considerat o investiție de viitor când este vorba de obiecte vestimentare. Bumbacul este materialul ideal pentru un climat călduros, fiind plăcut la atingere cu pielea și ajutând-o să respire chiar și în zilele toride. De asemenea, bumbacul poate avea numeroase alte utilizări. Din semințele de bumbac se obțin, de exemplu, uleiul de bumbac, folosit în industria de frumusețe (cosmetice, săpunuri) și în industria alimentară (uleiuri pentru salate, gustări, mâncăruri), și diverse produse pe bază de celuloză, îngrășăminte, combustibili, hârtie sau carton.

bumbacul

Drumul bumbacului are linia de start în câmp. Această plantă necesită o perioadă lungă de timp pentru a crește, precum și numeroase resurse pentru a se dezvolta corespunzător. Insecticide, fungicide sau ierbicide, îngrășăminte pentru a hrăni solul sau cantități substanțiale de apă pentru a hidrata această plată sunt resurse pe care cei care cultivă bumbac trebuie să le aibă mereu la dispoziție. Știai că bumbacul face parte din rândul unei categorii de plante cunoscute sub numele de „superweeds”, care au devenit imune la cantitățile reduse de pesticide și necesită cantități mari de astfel de substanțe pentru a putea supraviețui și a fi utilizate în industria textilă?

După ce fibrele de bumbac s-au dezvoltat suficient, acestea sunt culese, transformate în fire de ață, care sunt mai apoi asamblate sub formă de țesătură. Chiar și în stadiul de material textil, gata să fie transformat într-un obiect vestimentar, bumbacul are nevoie de o cantitate semnificativă de apă și alte resurse pentru a ajunge pe rafturile magazinelor sub formă de haine. Știai că pentru fabricarea unui singur tricou nou de bumbac, se consumă 2.700 de litri de apă, la care se adaugă energia consumată pentru transport și comercializare?

Bumbac

O alternativă mai prietenoasă cu mediul înconjurător ar fi îndreptarea atenției către bumbacul organic, pentru obținerea căruia nu sunt folosite produse chimice precum pesticide sau îngrășăminte sintetice. Drept urmare, aceste culturi de bumbac organic nu reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător. Din păcate, însă, culturile de bumbac organic reprezintă mai puțin de 1% din culturile anuale de bumbac.


Ce putem face noi pentru a ne îngriji mai bine de mediul înconjurător?

Ei, bine, întrucât obiectele vestimentare obținute din bumbac sunt rezistente și se pot bucura de o viață îndelungată, primul nostru sfat este să cumpărați responsabil și să investiți în câteva piese vestimentare de bază, mereu în tendințe, care vă vor fi alături pentru o lungă vreme de acum înainte.

De asemenea, pentru un pas mai aproape de un mediu sănătos, îndreptați-vă atenția cu precădere către bumbacul organic, acel soi care este ferit de pesticide și de îngrășăminte artificiale.

Nu excludeți varianta de a încerca și alte materiale textile naturale, pentru obținerea cărora nu sunt utilizate atât de multe resurse și în urma cărora mediul nu are de suferit. Un bun exemplu în acest sens este cânepa sau inul.

2021-11-03T11:07:17+00:00
Go to Top