Textilele și hainele reprezintă o parte fundamentală a vieții noastre de zi cu zi și un sector important al economiei globale. Este dificil să ne imaginăm cum ar arăta o lume fără industria textilă, aceasta devenind în prezent mai mult decât o simplă necesitate. Hainele sunt acum o importantă expresie a individualității fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, sistemul actual de producție, distribuție și utilizare propriu-zisă a hainelor generează multă risipă și poluare. Acest fapt pune planeta în pericol și contribuie, alături de alți factori, la încălzirea globală.
Hainele noastre au un ciclu de utilizare mult prea scurt
La nivel global, numărul mediu de purtări al unui obiect vestimentar a scăzut cu 36% comparativ cu 15 ani în urmă*. Oamenii dețin mai multe haine decât au cu adevărat nevoie, acestea capătând prematur atributul de deșeu.
În plus, cantități enorme de resurse neregenerabile sunt utilizate pentru a crea haine. Acest sistem de producție care poate fi caracterizat drept liniar neglijează numeroase oportunități economice. Mai mult decât atât, pune presiune pe resursele curente, poluează și degradează mediul înconjurător și creează un impact negativ la nivel local, regional și global. Sub 1% din materialele utilizate pentru producerea hainelor sunt reciclate și transformate în haine noi. Totodată, doar 13% din totalul acestor materiale trec printr-un proces de downcycling și ajung să fie reutilizate sub formă de umpluturi pentru diferite obiecte.
Cum putem, prin urmare, să reducem consumul de textile și să contribuim astfel la restabilirea unui echilibru în mediul înconjurător?
O nouă abordare a industriei textile, bazată pe principiile economiei circulare
În ultimii ani, industria și consumatorii au devenit mult mai conștienți de impactul negativ pe care supraconsumul de textile îl are asupra mediului înconjurător. Marile branduri au început să facă demersuri înspre adoptarea unei politici sustenabile. Ele încurajează colectarea și reciclarea hainelor și oferă clienților beneficii în momentul în care aderă la astfel de practici.
Raportul „A new textile economy: redesigning fashion’s future” realizat de Fundația Ellen MacArthur în 2017 propune o nouă viziune a utilizării materialelor textile, plecând de la principiile economiei circulare. Această nouă viziune poate fi împărțită în patru etape:
1. Eliminarea treptată a substanțelor poluatoare și a microfibrelor
În primă fază, este esențial să ne asigurăm că materialele utilizate sunt sigure și nu generează un impact negativ în timpul procesului de producție, utilizare și post-utilizare. Asta înseamnă eliminarea oricăror materiale sau substanțe care ar putea dăuna mediului în orice fel. Aici vorbim despre vopseluri, microfibre sau alte substanțe utilizate pentru a trata anumite materiale.
Astfel, industria textilă trebuie să își îndrepte atenția și eforturile pentru a crea noi materiale sigure pentru mediu. Un element important este reducerea utilizării plasticului în procesul de obținere a hainelor.
2. Creșterea duratei de utilizare a hainelor
Creșterea numărul de utilizări a unui obiect vestimentar este cel mai direct mod de a elimina risipa și poluarea din industria textilă. Creând și producând haine de o calitate superioară și oferind acces oamenilor la acestea printr-un sistem nou și atractiv, putem schimba percepțiile curente conform cărora acestea sunt aproape „de unică folosință”.
3. Îmbunătățirea semnificativă a reciclării în industria textilă
Prin alinierea design-ului cu procesul de reciclare, prin folosirea inovațiilor tehnologice pentru a îmbunătății economia și calitatea reciclării și prin stimularea cererii pentru materiale reciclare, se pot crea noi oportunități. Se estimează că peste 100 de miliarde de dolari sunt pierdute anual în procesul de creație sau distrugere a materialelor.
4. Utilizarea eficientă a resurselor și reorientarea către resurse regenerabile
În această nouă abordare, nevoia de materiale noi s-ar diminua considerabil, iar asta datorită utilizării îndelungate a hainelor și a reciclării acestora la finalul ciclurilor de viață. Cu toate acestea, materialele noi vor fi întotdeauna o cerință și o necesitate în această industrie. Tocmai de aceea, ori de câte ori această nevoie apare, este vital ca industria să-și îndrepte atenția către materiale regenerabile.
La Bine Boutique, promovăm reutilizarea hainelor
La Bine Boutique susținem principiile economiei circulare și ne propunem să contribuim activ la reducerea supraconsumului de textile. Dăm a doua viață a hainelor care ajung pe umerașele noastre și ne punem la treabă creativitatea pentru a realiza obiecte utile prin casă. Vrei să ni te alături în acest demers? Fă-ne o vizită și cumpără de la noi haine și obiecte de home-decor prietenoase cu mediul înconjurător.
* conform studiului „A new textile economy: redesigning fashion’s future” realizat de Fundația Ellen MacArthur în 2017