Până acum, credem că putem să ne punem cu toții de comun acord și să afirmăm că industria textilă este una dintre cele mai poluatoare industrii din întreaga lume, indiferent că ne referim la producția de articole vestimentare sau la soarta tristă a hainelor care ajung la gunoi și fac un rău imens mediului înconjurător. Însă, este demn de menționat că aceeași industrie încearcă în nenumărate moduri să reducă daunele și poluare. Așa au luat naștere materialele textile prietenoase cu mediul înconjurător, pe care orice împătimit al modei, iubitor de natură, e musai să le aibă în garderobă.
Ca să fim 100% onești, nu s-a inventat încă materialul textil care este complet inofensiv și nu impactează negativ sub nicio formă mediul înconjurător întrucât pentru fabricarea fiecărui obiect vestimentar se consumă cantități impresionante de apă și energie. Când ne referim la haine ca fiind eco-friendly, ne referim de fapt la materiale care necesită mai puțină apă și energie pentru a fi fabricate.
Fără alte abateri, deci, să ne îndreptăm atenția către cele câteva materiale care s-au împrietenit mai bine cu mediul înconjurător:
- Bambusul
Obținut din fibrele de celuloză regenerată ale pulpei de bambus, acest material textil este recunoscut pentru calitățile sale regenerabile, precum și pentru proprietățile sale anti-bacteriene. Este un material ușor, confortabil, moale, cu un luciu natural absolut superb. În plus, este un material cu o capacitate mare de absorbție, fiind ideal pentru zilele călduroase de vară.
- Bumbacul organic
Nu cu mult timp în urmă, v-am povestit despre bumbacul organic și despre diferența dintre acesta și bumbacul clasic. Culturile de bumbac organic nu reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător întrucât, pentru producerea acestei plante, nu sunt folosite pesticide. În plus, pentru a putea găzdui această plantă prietenoasă cu mediul înconjurător, câmpurile pe care este plantat bumbacul organic trebuie să treacă printr-un proces de curățare care durează trei ani de zile. Din păcate, însă, culturile de bumbac organic reprezintă mai puțin de 1% din culturile anuale de bumbac la nivel mondial.
- Cânepa
Poate cea mai prietenoasă fibră, cânepa este cunoscută pentru calitățile sale regenerabile, nu necesită pesticide pentru a se putea dezvolta și a ajunge la maturitate, crește fără ajutorul îngrășămintelor, necesită un minimum de atenție din partea celor care o cultivă și ajută la obținerea unor obiecte vestimentare rezistente în timp. Hainele din cânepă sunt ideale pentru zilele călduroase de vară întrucât permit pielii să respire.
- Mătasea
Nimic nu se compară cu senzația pe care o avem atunci când purtăm mătase. Acest material fin, lucios și vaporos „se pricepe” atât să ne încălzească pe timpul sezonului rece, cât și să ne păstreze cât mai departe căldurile toropitoare pe timp de vară. În plus, este un material care se șifonează ceva mai greu, așa că poți uita de călcatul hainelor în grabă, dimineața!
- Lâna
Că tot a venit toamna și ne pregătim garderoba pentru sezonul rece, unul dintre materialele textile care nu ar trebui să lipsească din ținutele de iarnă este lâna. Material natural, rezistent și extrem de călduros, lâna nu are nevoie de produse chimice pentru a putea fi prelucrată. Așadar, o investiție în două-trei pulovere din lână este o decizie eco-friendly pe care o încurajăm!
Care este materialul vostru textil preferat?