Articol apărut și pe lovedeco.ro
„Au venit cutiile cu haine?”
„Au venit”.
„Și… ce-ați găsit?”
„O-ho, de toate!” (…)
„Bine, pe ăștia pune-i deoparte peste ceilalți și apoi vedem cum îi tăiem.”
Așa începe povestea preșurilor din blug recuperat, culmea, în plin lockdown, undeva prin martie 2020. Cum brusc toate activitățile și prioritățile noastre s-au reașezat, în timp ce trei dintre colegi livrau cumpărături pentru vârstnici cu BineMobilul, ceilalți s-au întors la foarfecă. Prima curajoasă a fost Beatrice, colega intrată de foarte curând în echipă. Ea s-a ocupat să taie fâșii din blugii donați prin programul de colectă de haine, deși concret nu știam sigur la ce vor servi.
Tot strângeam de ceva vreme blugi rupți, deteriorați, care nu puteau fi în niciun fel reutilizați, în ideea că o să le găsim vreodată o întrebuințare. Ba umplutură de perne, ba altceva … Căutând ateliere unde am putea face ceva cu fâșiile și ghemele de blug, am găsit țesătoarele din Satul Meșteșugurilor, și atunci am știut că trebuie să fie preșuri. S-a potrivit perfect cu dorința noastră de a recicla materialele textile, ne-a entuziasmat pe loc ideea de nou versus vechi, de a duce tradiția mai departe, de obiect care face parte din trecutul nostru, dar poate fi ușor integrat într-o locuință modernă.
De altfel, și ca proces de creație, lucrurile sunt destul de similare cu ce se întâmpla pe vremea bunicii. Fără colaborare și răbdare nu iese nimic, însă acum vorbim de reciclare creativă și de demersuri de conștientizare a oamenilor asupra faptului că resursele sunt limitate. Astfel, ce e vechi nu e de aruncat și nu trebuie uitat.
Cum se realizeaza preșurile din blug recuperat?
Până ajungem să avem un preș gata pentru vânzare, trecem prin mulți pași. Mai întâi selectam perechile de blugi care nu mai pot fi utilizați ca atare și îi tăiem fâșii. Acum avem și o foarfecă electrică, ceea ce ne ușurează mult eforturile. Fâșiile sunt triate în funcție de cum vrem să fie preșul, apoi sunt cusute unele de altele și făcute gheme. Ghemele au aproximativ 650 de grame, cât aproximativ patru perechi de blugi. Dintr-un ghem reiese un preș de dimensiunea 50 x 80 cm. Apoi, ghemele ajung la Comana, în Satul Meșteșugurilor, unde țesătoarele le transformă în preșuri pe urzeala războaielor de țesut tradiționale. Ca orice produs lucrat manual, preșul Old Denim a trecut prin diverse faze de prototipare, până am ajuns să fim, și noi și țesătoarele, mulțumiți de rezultat.
Sperăm că la fel de încântați când văd preșurile din blug reciclat sunt și clienții Bine Boutique. Acesta este mai mult decât un magazin cu haine provenite din donații. Ne dorim să reușească să susțină întreaga infrastructură de colectare a donațiilor de haine. Acestea sunt colectate, sortate și igienizate pentru a ajunge la persoane vulnerabile. În plus, ceea ce nu poate fi refolosit „așa cum este” contribuie la strângerea de fonduri, ca model de economie socială circulară.
Ce se întâmplă la atelierele de reciclare creativă ale Crucii Roșii?
De asemenea, prin activitatea de reciclare creativă, promovăm un mod de consum responsabil. Prelungind durata de viață a hainelor ce nu mai pot fi purtate se maximizează valoarea de întrebuințare a resurselor implicate. Din mâinile voluntarilor Crucii Roșii la atelierul de reciclare creativă au mai ieșit între timp și alte minuni: rulouri Omidé anti curent, săculeți textili, un joc „X și 0” pentru serile lungi de iarnă, iar înainte de sărbători, tot felul de decorațiuni și felicitări, din materiale recuperate și prietenoase cu mediul.
Tendințele actuale în materie de design interior țin tocmai de promovarea soluțiilor sustenabile pentru spațiul de locuit, de reciclare și reutilizare. La nivel global, aceste tendințe se traduc fie în inovații privind materialele din fibre noi, naturale, fie în moduri inedite de reutilizare și de reciclare a ceea ce există deja, și ne bucură să putem avea și noi o contribuție cu impact pozitiv, atât social cât și asupra mediului.