El a transformat Bine Boutique în singurul loc din București în care desenele lui pot fi văzute, așa cum, la Sibiu, există Zidul lui Perjovschi, care vorbește pe bune despre lumea în care trăim.
În urmă cu câteva luni, pe 1 aprilie, artistul Dan Perjovschi începea să deseneze la Bine Boutique, în Piața Amzei din București, primul magazin caritabil pe care Crucea Roșie România l-a deschis în septembrie, anul trecut. Hainele vândute de Bine Boutique contribuie la finanțarea proiectelor sociale ale Crucii Roșii.
Bine Boutique „își propune să inspire oamenii să facă fapte bune și să adopte un nou stil de viață. Adică să-și reutilizeze și să-și recicleze hainele, în beneficiul celor aflați în nevoie și pentru un mediu mai puțin poluat cu deșeuri textile. La Bine Boutique se vând haine cu poveste, donate de oameni generoși. Suntem un magazin deosebit unde <haina îl face pe om> mai responsabil social și față de mediu,” spune Ana Derumeaux de la Crucea Roșie. „Poartă haine care se poartă bine cu mediul” e motto-ul acestui magazin, așa încât, cine putea să trimită comunității mai bine un mesaj despre sustenabilitate dacă nu Dan Perjovschi, un artist care are mereu cuvintele potrivite la el? Ana explică: „Desenele lui Dan Perjovschi de pe pereții interiori vor rămâne o emblemă pentru Bine Boutique, însă vitrina va deveni un spațiu deschis pentru ilustrații, performances sau alte propuneri ale artiștilor care sunt invitați să ne susțină cauza. A fost ideea lui Dan să creăm un program de evenimente artistice și avem deja contactul ilustratorilor de la Visual Playground pentru următorul proiect similar – e.g. expoziție ad-hoc la Bine Boutique. Nu este vorba însă numai despre artiști vizuali. De curând am primit și susținerea lui Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, care a acceptat cu generozitate să contribuie la promovarea conceptului Bine Boutique.”
Am vrut să aflu și de la Dan Perjovschi cum a fost pentru el această colaborare și care sunt mesajele pe care le-a desenat la Bine Boutique.
Ce ți-ai propus să desenezi în magazin, care sunt ideile și mesajele pe care ți-ai dorit să le prezinți?
Ideea de solidaritate, de „împreună”. Să transformi o manie (a cumpăra) în ceva pozitiv (a cumpăra caritativ), să donezi, să participi. Suntem o societate dezbinată și dezinteresată, am cam uitat de comunitate, de participare și binele comun. Poate Crucea Roșie să ne adune? Am desenat, ca de obicei, critic, dar cu umor: „Less is more, să mor eu!”
Cât a durat să faci desenele în tot spațiul și cum a fost experiența lucrului într-un magazin cu haine?
Pregătirea durează câteva zile bune, să concep, să formulez desene compatibile cu scopul. Execuția durează puțin, câteva ore pe zid. Eu în spațiul de expunere downloadez. Nu concep nimic pe loc. Pe loc doar aleg unde pun, ce. Și fac feedback, o dată la oră, să văd ce mai trebuie, unde. Pe scurt, o săptămână am conceput, apoi luni, când buticul e închis, am desenat vreo două ore și marți am făcut o oră, o oră jumate live drawing, cu public și presă, ca să atrag atenția asupra locului.
Bine Boutique e singurul spațiu public din București unde oamenii pot vedea la liber desenele tale. Cum ți se pare treaba asta, că un magazin a devenit, parțial, și muzeu datorită ție?
Păi nu e magazin. E Crucea Roșie. Banii ajung direct la oameni în nevoie. Eu nu am „decorat” o cafenea sau un butic de modă. Eu am făcut desene critic-activiste într-un loc de care depind la propiu viețile unor oameni. În timp ce noi doi facem interviul ăsta, niște oameni în nevoie primesc haine și alimente de la Crucea Roșie. Așa că n-aș zice că am transformat buticu-caritativ în muzeu, ci în platfomă de dezbatere socială. Dacă te uiți pe pereți, e criticată lenea, societatea spectacolului, cei care au și nu dau. Eu transform muzeele și galeriile în spații de dezbatere, metri pătrați de tribună liberă și responsabilă. Am făcut la fel în București.
Ce alte locuri publice mai există în țară în care oamenii să-ți poată vedea desenele în afară de Zidul de la Sibiu?
Paginile Revistei 22. Dacă te abonezi, ai anual câteva zeci de desene de-ale mele. Ieftin. Dacă le strângeai din 1990, acum erai un colecționar barosan. Altfel, în România, doar la Sibiu și la Crucea Roșie. Pe vremuri, aveam un zid de desene la CNDB (Centrul Național al Dansului din București), dar a fost dărâmat fără regrete când TNB s-a făcut și mai TNB.
La ce proiecte mai lucrezi?
Sunt un pic la Sibiu să completez ziarul orizontal (Zidul lui Perjovschi), noua ediție, pentru noua ediție a festivalului internațional de teatru. În iunie am un workshop și o expoziție la Geneva plus FITS, unde aduc doi invitați excepționali, directorii Kunstverei Stuttgart, să vorbească la Sibiu și la București despre ce înseamnă o instutuție modernă dedicată artei contemporane. În iulie merg la Chișinău, tot pentru un workshop și o prezentare. În septembrie mă duc la Praga, la aniversarea de 10 ani a NTK, Biblioteca Tehnică a Universității din Praga. Biblioteca asta este unul din puținele locuri din lume unde desenele mele, pe cinci etaje, nu se vor șterge. Și, de acolo, direct la Wilhem Hack Museum din Ludwigshafen, pentru o expoziție de grup. Octombrie e o lună de Belgia, cu două expoziții solo și grup, la Bruxelles.
Vrei să îți cumperi o haină frumoasă și să faci și-o faptă bună? Bine Boutique se află pe strada Amzei, nr.29, în inima Bucureștiului, la Piața Romană.
Articol preluat de pe redbull.com/ro-ro.