Upcycling reprezintă procesul prin care materiale sau articole vechi și uzate sunt transformate în ceva util, primind o nouă întrebuințare. Prin intermediul acestui proces de transformare, obiectul în sine, fie că vorbim despre o bluză veche sau o pereche uzată de blugi, capătă un nou scop și „își continuă viață” cu o altă utilitate.
Upcycling-ul nu este, însă, o practică nouă. În trecut, familiile mai puțin înstărite se foloseau de obiectele din jurul lor la maximum și le găseau noi întrebuințări de fiecare dată când cea dinainte își pierdea „autoritatea”. Astfel, draperiile deveneau rochii și nimic nu se pierdea înainte de vreme. La urma urmei, ce-i vechi poate deveni cât ai clipi nou dacă ești suficient de priceput și îți folosești imaginația.
Goana după obiecte cu poveste este încă foarte actuală și reprezintă unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung să ofere noi întrebuințări lucrurilor vechi. Fiecare obiect vestimentar purtat vine cu o poveste, cu un sentiment și cu o notă personală pe care fiecare dintre practicanții upcycling-ului ajung să le integreze în stilul lor propriu și personal.
Rochiile vechi, lungi și cu imprimeuri vintage s-ar preta pe post de abajur pentru lampa înaltă cu picior de lângă canapeaua din living. Iar geaca aceea de blugi ponosită? Merge fără doar și poate transformată în „pânză” de pictat și prinsă pe perete lângă colecția de tablouri colorate, cu iz modernist. Tricoul tău preferat cu Star Wars, pe care l-ai purtat ani la rând, poate deveni noua ta sacoșă pentru cumpărături, în vreme ce Converșii tăi de suflet, care au pășit cu tine pe la cele mai minunate festivaluri ale verilor ce-au trecut se odihnesc în geam la soare, având grijă de una dintre plantele care și-a făcut casă în ei.
De ce upcycling?
- Pentru că e prietenos cu mediul înconjurător.
- Pentru că, astfel, contribuim la reducerea cantității de deșeuri textile sau de altă natură.
- Pentru că avem nevoie doar de creativitate pentru a realiza ceva frumos, de care să fim mândri.