susține

Upcycling vs. downcycling – cine câștigă?

Prima pagină » Upcycling vs. downcycling – cine câștigă?

Upcycling vs. downcycling – cine câștigă?

Atunci când vorbim despre reciclare, implicit vorbim și despre două dintre cele mai cunoscute astfel de procese: upcycling și downcycling. În articolele anterioare ți-am prezentat ce înseamnă fiecare în parte, iar astăzi va trebui să ne decidem care e câștigătorul.

Pentru a-ți reîmprospăta memoria, îți explicăm mai jos pe scurt ce înseamnă fiecare mod de reciclare în parte:

Upcycling-ul reprezintă o modalitate de reciclare a obiectelor vechi și uzate, prin a le oferi o nouă formă, rămânând în continuare utilizabile. Acest proces aduce la lumină latura noastră creativă și ne ajută să păstrăm în continuare obiectele dragi nouă, oferindu-le continuitate.

Downcycling-ul reprezintă procesul prin care un obiect uzat, devenit în prezent deșeu, este reciclat rămânând astfel in ciclul de utilizare, contribuind la reducerea consumului de materie primă.

Acum că ne-am reamintit ce reprezintă fiecare proces, îți vom prezenta ce ne place la fiecare dintre aceste două modalități de reciclare și te vom lăsa pe tine să decizi care proces va câștiga!

Upcycling-ul ne ajută să fim prietenoși cu mediul, dar în același timp ne ține în continuare aproape de obiectele de care suntem atât de atașați. Procesul de upcycling nu are limite – creativitatea și originalitatea sunt la ele acasă și ne permit să dăm frâu liber imaginației. Dacă nu găsești inspirația de care ai nevoie, internetul îți este cel mai bun prieten – poți găsi 5 idei de proiecte DIY aici.

Deși nu este un proces creativ, downcycling-ul este un ajutor de nădejde al mediului deoarece prin activitatea de reciclare de tip downcycling putem reduce consumul de materie prima, consumul de energie, dar și gazele cu efect de seră și poluarea apelor. De asemenea, pe lângă transformarea obiectelor uzate în materie primă, prin procesul de downcycling se pot obține articole de uz casnic (ex.: lavete) sau umplutură pentru animalele de pluș sau perne.

Așadar, să votăm! Tu ce proces de reciclare preferi?

2021-08-19T11:36:44+00:00
Go to Top